A cikk alapján reméljük könnyebb lesz rátalálni a tudásszintednek megfelelő táncoktatásunkra! Ha kíváncsi vagy a témával kapcsolatos gondolatainkra, olvasd el a cikket!

A legtöbb oktatásnál – legyen az tánc, vagy valami más téma – meg szokták adni, hogy milyen tudásszintű résztvevőknek ajánlott. A 3 szó, amit ennek megjelölésére leggyakrabban használnak (kezdő, középhaladó, haladó) pusztán iránymutató, ugyanis ez nagyon függ attól, hogy az adott szolgáltató mit ért alattuk; továbbá azt, hogy kinek melyik oktatás a legmegfelelőbb valójában csak egyénileg lehet meghatározni. 🙂

Ha már egyén, akkor említenénk két példát, hogy érzékeltessük mennyire eltérő szempontok alapján javasoljuk valakinek adott tudásszintű oktatásunkat.

Képzeljük el, hogy Kukor Ica tanfolyamra jelentkezéskor megírja nekünk, hogy már 5 éve néptáncol heti rendszerességgel és kisgyermekkorában balettozott is, így a középhaladó tanfolyamunkra jönne. Mivel még sohasem találkoztunk vele, a leírtak alapján egyetértünk és regisztráljuk a tanfolyamra. Az első találkozáskor a teremben tudjuk felmérni, hogy ki milyen előképzettségű, amikor is látjuk, hogy Kukor Ica kissé nehezen tudja követni az órát, mert a ritmusérzéke még fejlesztésre szorul. Továbbá a páros viszony megfelelő fenntartása is kihívás még számára. Óra után elmondjuk, hogy mi mit láttunk, és megkérdezzük Ő hogyan érezte magát, végül közös megbeszélés alapján a kezdő tanfolyamra irányítjuk át. Mindenki jobban jár így: Kukor Ica azért, mert lassabb tempóval haladunk, így könnyebben sajátítja el a tanulnivalókat és sikerélménye is lesz, a többi tanítvány azért, mert nem hátráltatja a gyakorlásukat senki, és mi is, hiszen így gördülékenyebben tudunk tanítani. Ennek ellenkezője is megtörténhet: például Kala Pál levelezésünkkor tájékoztat minket, hogy Ő még sohasem táncolt, ellenben nagy sportember és most egy más műfajban is kipróbálná magát. Kezdő tanfolyamunkon találkozunk, ahol kiváló mozgáskoordinációja és gyors megfigyelőképessége miatt mindent azonnal szépen megcsinál, talán kissé unatkozik is. Óra végi beszélgetésünk alapján, vele legközelebb már a középhaladó tanfolyamon találkozunk.

A példák alapján jól látható, hogy látatlanban nagyon nehéz eltalálni, kinek melyik oktatás fekszik majd, mégis valahogy meg kell kísérelnünk, hogy legalább valami iránymutató legyen, ami az esetek többségében a megfelelő oktatásra fogja behívni az illetőt.

Következzék is, hogy nálunk, az Intenzív Néptánc oktatásainál mit is jelent a kezdő, középhaladó és haladó szint. 😉
  • Kezdő:
    Kezdőnek számít az, aki még sohasem néptáncolt, és most szeretné megismerni a műfajt, továbbá az, aki 1-2 éve rendszeresen táncol, és repertoárjában szerepel 1-2 táncanyag, melyet próbai segítséggel (pl. a motívumokat folyamatba illesztve) vagy kis bizonytalanságokkal, de önállóan is tud alkalmazni. Kezdő csoportba tartozhatnak azok is, akik 10-15 éve táncoltak utoljára, így a tudásuk megkopott annyira, hogy az alapok újbóli lefektetésére ismét hangsúly kerüljön.
  • Középhaladó:
    Ennek a tudásszintnek azok felelnek meg, akik 2-4 különböző tájegységről származó táncot magabiztosan, megfelelő páros viszony fenntartásával, önállóan tudnak alkalmazni. A táncházba járó közösség zöme ide tartozhat.
  • Haladó:
    Haladó szinten minden tájegységről legalább 1 táncanyagot illik magabiztosan, párral együtt táncolni. Egy ilyen szintű oktatáson a hangsúly már nem a motívumok elsajátításán van, hanem azon, hogy megfelelő stílusban és pontossággal, a részletekre odafigyelve (nem csak kilóra) tanuljuk meg az adott táncot.

Bízunk abban, hogy a cikk segít eligazodni a különböző tudásszintek között és elvezet az ideális tánctanfolyamhoz, ám ismét szeretnénk kiemelni, hogy MINDENKI EGYEDI, így aki bizonytalan afelől, hogy mi is lenne neki való, bátran forduljon hozzánk, hogy közösen megtalálhassuk azt az oktatásunkat, amelyiken a legjobban érzi magát. Hiszen mi más is lehetne a legfontosabb cél, ha nem az örömtánc átélése? Gyere, éld át Te is, velünk és a közösségünkkel együtt! 🙂

Szerző: Horányi-Pirók Panka és Horányi Csaba

Vissza a cikkekhez

Oszd meg másokkal is

Tetszik, amit csinálunk?

Ha szívesen részt vennél oktatásainkon, vagy szeretnél együttműködni velünk valamelyik szolgáltatásunk kapcsán, esetleg kérdésed merült fel, ne habozz kapcsolatba lépni velünk! Hívásod, leveled várjuk szeretettel!

Vedd fel velünk a kapcsolatot