Neked is eszedbe jutott a kérdés, hogy miért lett a nevünk Intenzív Néptánc? Kíváncsi vagy, kik vagyunk, honnan indultunk és mit is csinálunk pontosan? Olvass tovább és hamarosan kitisztul a kép.

Panka és Csabó… Horányi-Pirók Panka és Horányi Csaba, mi, azaz a két ember, akik az Intenzív Néptánc mögött állunk. A Kertész Táncegyletben ismerkedtünk meg 2013-ban, Csabó akkor már egy ideje oda járt, én pedig szeptemberben csatlakoztam, újként. Ámor nyilai hamar „megsebeztek” minket, így már októberben azon kaptam magam, hogy egész napos táncpróbán segédkezek Csabónak, aki kedvtelésből, néptáncszeretetből és közösségépítés gyanánt havonta tartott kertészes és nem kertészes érdeklődőknek tánctanítást. Természetesen mivel a szíve volt a mozgatórugója ezeknek a táncalkalmaknak, mindenféle anyagi hozzájárulás nélkül folyt az oktatás. Én ekkor kezdtem az MTF (Magyar Táncművészeti Fősikola) Táncos- és próbavezető alapszakát, hiszen tudtam, hogy a néptánc a szenvedélyem és ezt akinek csak tudom át szeretném adni az életemben. Művészcsaládból jöttem, azaz mindenki művész és művésztanár a közvetlen családi kapcsolataimat tekintve. Számomra sosem volt kérdés, hogy merre menjek. Ráadásul édesanyám és a nővérem is a táncban lelt hivatására, így az érdeklődésem, az otthoni témák és minden gondolatom a körül forgott, hogy hogyan leszek én táncos és tánctanár, és hogyan kell mindezt csinálni és jól csinálni.

A Csabóval való közös egynapos, azaz intenzív tanítások (és itt máris két fontos kulcsszót említettem, ami jellemez minket) szépen zajlottak a maguk havi rendszerességével, de eljött az idő, amikor közös megbeszélés után úgy döntöttünk, hogy kissé komolyabbra fordítjuk a pusztán hobbijellegű tevékenységet. Elismerem, hogy a felvetések jórészt tőlem származtak. Mi lenne, ha rendszerbe foglalnánk a tanítást? Talán elkezdhetnénk hirdetni is egy picit? Ha egész nap (10 órát) oktatunk esetleg megpróbálhatnánk elkérni egy kis jelképes összeget, mondjuk a terembérlet díját? De hát csodálkozhatunk ezeken a kérdéseken, ha olyan valaki teszi fel, aki abban nevelkedett, hogy a betevő falat a tánctanításból származik? Szerintem nem. 🙂

Hát így jutottunk el az első nevünkig: Intenzív néptánctanfolyamok. És a gépezet ezzel működésbe lépett, mostmár mondhatjuk: megállíthatatlanul. A havi helyett hamarosan heti rendszerességgel tartottuk a táncpróbákat, vasárnaponként. Igyekeztünk mindent módszeresen megtervezni a táncanyagválasztáson át az utolsó hirdetésbeli mondatig. A tanítványok pedig egyre csak sokasodtak. Legfőbb céljuk volt, hogy a táncházban népszerű táncokat elsajátítsák és ezáltal örömteli élmény legyen a hagyományos népi buli. Névmódosítás: Intenzív néptánctanfolyamok táncházba járóknak/vágyóknak. Kellett a könnyen elérhető, belvárosi helyszín is, hát költöztünk. Majd egy évvel később ismét, a jelenlegi „otthonunkba”, a Marczira. Mindeközben én megszereztem az első diplomámat és a kezünk alá került az első táncegyüttesünk egy vidéki kis faluban. Fejlődött minden körülöttünk, mert fejleszteni akartuk és igény volt rá. Lett weboldalunk, fotóanyagaink, igyekeztünk jelen lenni a közösségi média felületein, hiszen el akartuk juttatni az emberekhez a néptánc csodáját. Az addigi jó hosszú nevünket le kellett rövidíteni, így lettünk: Intenzív Néptánc. Mindeközben össze is házasodtunk, hiszen minket a néptánc szenvedélyes szeretete mellett, egymás szenvedélyes szeretete is összeköt. Aztán mesterképzés nekem, pedagógus továbbképzés Csabónak, valamint új néptáncegyüttes került művészeti vezetésünk alá, és folytatódott a további rengeteg online munka is. Ezekkel párhuzamosan tevékenységi körünk is kiszélesedett: fellépések cégeknél, hajókon, fesztiválokon, a Nemzeti Táncszínházban, és egy újabb együttes – azaz kijárunk tanítani Linzbe is.

Hát nagyjából itt tartunk most. Felépítettük az Intenzív Néptáncot, ami mindent magába foglal, ami mi hárman vagyunk: Pankát, Csabót, néptáncot. Kezdődött az intenzív egynaposokkal, folytatódott tanfolyamokkal táncházba járóknak/vágyóknak, kiegészült a nyári táborainkkal és mostmár alá tartoznak a fellépéseink, együtteseink és minden olyan néptánchoz kapcsolódó tevékenységünk, amit szívünk legnagyobb odaadásával csinálunk. Mögöttünk pedig több, mint 1000 boldog néptáncos palánta, rengeteg élmény, örömök és küzdelmek, mérhetetlen sok munka, áldozat, nehézség és még annál is több pozitív vélemény, elismerő szó, építő tapasztalat, amelyekért kimondhatatlanul hálásak vagyunk és melyekért nem kérdés, hogy érdemes csinálni.

Hát ez mind Intenzív Néptánc, ha kedved tartja, csatlakozz hozzánk!

Szerző: Horányi-Pirók Panka

Vissza a cikkekhez

Oszd meg másokkal is

Tetszik, amit csinálunk?

Ha szívesen részt vennél oktatásainkon, vagy szeretnél együttműködni velünk valamelyik szolgáltatásunk kapcsán, esetleg kérdésed merült fel, ne habozz kapcsolatba lépni velünk! Hívásod, leveled várjuk szeretettel!

Vedd fel velünk a kapcsolatot